Συνέντευξή μου στο «thesocialist.gr» με θέμα «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες, όχι να τις διαιωνίζουν»

Ερ. Το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στον θανατο δεκάδων ανθρώπων
δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.Πως κρίνετε την παραίτηση του κ.Καραμανλή και ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

Ο Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ του αναγνωρίζουν μερικώς, για ακόμα μια φορά, τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενοι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες της χώρας. Προωθούν τεχνηέντως και με επικοινωνιακά όπλα την θεωρία του «ανθρώπινου λάθους» και αναγνωρίζουν, ελαφρά τη καρδία, την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του υπουργείου Μεταφορών.

Ο κύριος Καραμανλής έπραξε το αυτονόητο καθώς στα χρόνια που υπηρέτησε το Υπουργείο του δεν έκανε το παραμικρό για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Μάλιστα φέρεται να υπεραμύνθηκε της ασφάλειας στα τρένα, λέγοντας ψέματα όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, που αποκάλυψε ότι εν γνώσει του ο κ. Καραμανλής έλεγε ψέματα στη Βουλή και τους πολίτες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων οκτώ μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα. Εάν και εφόσον αυτό όντως ισχύει, και πρέπει να ελεγχθεί, οι ευθύνες είναι ακόμη μεγαλύτερες και πρέπει να αποδοθούν.

Πέρα όμως από αυτά, οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν αυτές ακριβώς τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται ως άλλοθι αποτυχίας, να τις διαιωνίζουν και να διοικούν με χαλαρότητα ένα «επιτελικό χάος» όπου κυριαρχούν τα εγκληματικά κενά και μαύρες τρύπες.

Έχουν δοθεί δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των σιδηρόδρομων και παρόλα αυτά ταξιδεύουμε ακόμη στα τυφλά, και στα… χειροκίνητα.

H εξασφάλιση της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, χρειάζεται σχέδιο και επιτάχυνση στην εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ελέγχου της κυκλοφορίας.

Μέχρι αυτά να λειτουργήσουν, για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου πέραν από τους δύο Σταθμάρχες ανά Σταθμό, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αφορά στην εγκατάσταση φωτοσήμανσης στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη, και στην ενίσχυση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Ερ. Είμαστε ανεξαρτήτως του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες, σε μια εκλογική χρονιά με την χώρα πληγωμένη σε πολλά μέτωπα. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής: Ή είμαστε με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να ασκούν την εξουσία ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή είμαστε με εκείνους που είναι διατεθειμένοι να βάλουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα, την κοινωνική ειρήνη, την ευημερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό λοιπόν μόνο μια ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί να φέρει την αισιοδοξία στο νέο πολιτικό σκηνικό και γι’ αυτό ακριβώς αποφάσισα να είμαι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική.

Ερ. Η προεκλογική περίοδος όπως όλα δείχνουν θα χαρακτηριστεί από μεγάλη τοξικότητα.Σε ποιον αναλογεί η ευθύνη αυτού του γεγονός.Ποια θα πρέπει να είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι αυτή που ήταν πάντοτε, μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων και μικροπολιτικής. Την ώρα που οι αντίπαλοι μας για ίδιον όφελος προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν σε μια παρελκυστική συζήτηση προεκλογικών «εξισώσεων» και άκρατης σκανδαλολογίας και λάσπης εκατέρωθεν εμείς επιμένουμε στην καθαρή γραμμή μας και τις προγραμματικές μας προτεραιότητες, οι οποίες μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πραγματικότητα στην ίδια όχθη. Στην όχθη της χειραγώγησης των θεσμών, του λαϊκισμού, του κράτους του “κολλητού” και του ανιψιού, του πρωταθλητισμού στις απευθείας αναθέσεις και τους μετακλητούς, των ευκαιριακών επιδομάτων χωρίς μόνιμες σταθερές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς υπηρετούμε ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής, με γνώμονα αποκλειστικά το καλό της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να τους δείξουμε ότι είμαστε απέναντι στην αναξιοκρατία στην οποία μας έχουν σύρει.

Ερ. Τι είναι αυτό που συζητούν περισσότερο μαζί σας οι πολίτες στην περιφέρεια σας; Ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους;

Πέρα από τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η τραγωδία των Τεμπών η οποία έχει προκαλέσει τρομερή οργή στον κόσμο, το κυρίαρχο ζήτημα προβληματισμού είναι η ακρίβεια καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα «πληρώνουν το μάρμαρο» της κρίσης, ενώ οι λίγοι και ισχυροί, αλλά και το ίδιο το κράτος, σωρεύουν έκτακτα κέρδη από τις αυξήσεις στις τιμές και τα έσοδα από την έμμεση φορολογία.

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση της ακρίβειας παρά τις επικοινωνιακές της τακτικές που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης, μαζί με πραγματικά αυστηρούς ελέγχους και επιβολή έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών, παραμένουν η μόνη δίκαιη και αποτελεσματική λύση.

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των αδύναμων στρωμάτων και της μικρομεσαίας τάξης όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά στις, όντως, δυσμενέστατες διεθνείς συνθήκες, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να επικοινωνήσει. Είναι σε ένα σημαντικό βαθμό πληθωρισμός κερδών και απληστίας, πληθωρισμός κυβερνητικής αδράνειας.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει την πρότασή μας για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης με το πρόσχημα ότι θα χαθούν φορολογικά έσοδα και δεν αντέχει ο προϋπολογισμός, χωρίς να ενδιαφέρεται όμως για το ότι δεν αντέχει πλέον ο Ελληνικός λαός.

Ερ. Είδαμε τον τελευταίο διάστημα καταδίκες πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για παράβαση καθήκοντος.Ποιό είναι το σχόλιο σας; Τι σημαίνει αυτό για το πολιτικό σύστημά;

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αντιθέτως, η τότε Κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες και να δημιουργήσει το δικό της μιντιακό κατεστημένο, για να βγει κόντρα στο μιντιακό κατεστημένο της Ν.Δ. σε μια διαχρονικά «άρρωστη» αναμέτρηση.

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Ο σήμερα ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς όμως είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε. Παρόλα αυτά δεν δείχνει καμία διάθεση να τον αποπέμψει καθώς είναι γνωστό ότι ο κύριος Παππάς θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κύριος Τσίπρας βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές. Πανηγυρίζει με τις δικαστικές αποφάσεις που τον συμφέρουν και αγνοεί εκείνες που τον εκθέτουν