Ως νομικός, τι άποψη έχετε για το νομοσχέδιο Φλωρίδη για την δικαιοσύνη;
Θα περίμενε κανείς μια ολοκληρωμένη θεσμική απάντηση, που θα έδινε λύσεις τόσο στο ζήτημα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, που είναι ένα μέγα ζήτημα, όσο και στη λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης με κριτήρια επιστημονικά και δικαιοκρατικά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με εντελώς αποσπασματικό τρόπο, έχει μέχρι σήμερα εισηγηθεί τριάντα νόμους πολλοί εκ των οποίων αφορούσαν την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ενώ έχει τροποποιήσει από το 2019 ήδη έξι φορές τον Ποινικό Κώδικα και ο νέος Υπουργός εισηγείται την έβδομη τροποποίηση του μέσα σε τεσσερισήμισι χρόνια. Δεδομένου του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών, μία ευνομούμενη χώρα πρώτα φροντίζει να χτίσει επαρκή σωφρονιστικά καταστήματα για να υποδεχθεί τους καταδικασμένους με ήπιες ποινές και κατόπιν νομοθετεί την αυστηροποίηση των ποινών. Για ακόμη μια φορά όμως η κυβέρνηση προτάσσει την επικοινωνιακή διαχείριση, ενώ θα έπρεπε να έχει στραμμένη την προσοχή της στη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ορθολογική λειτουργία και απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
Είστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων;
Χρειαζόμαστε ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτόνομο και προσαρμοσμένο στο διεθνές περιβάλλον, ενισχυμένο με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Το παρόν νομοσχέδιο πληροί έστω μία από τις προϋποθέσεις αυτές; Η απάντηση είναι: Όχι. Η ενίσχυση στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ευκαιριακή και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Τα πανεπιστήμια που θέλει να φέρει η Ν.Δ., και τελικώς θα φέρει, είναι μη κερδοσκοπικά κατ΄ όνομα, με δυνατότητα το μητρικό πανεπιστήμιο να είναι αμιγώς κερδοσκοπικό – και ο νοών νοείτω. Τα οποιαδήποτε παραρτήματα ανά τον κόσμο δεν είναι ισότιμα ακαδημαϊκά με τα μητρικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, ως προς τα γεωγραφικά κριτήρια, με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά –γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο λεκανοπέδιο. Πιστεύω στις ισχυρές ρυθμίσεις, που δεν θα καταστήσουν την μάθηση εμπόρευμα και όχι σε μία παιδεία που θα βγάζει περισσότερα χρήματα, αλλά σε μία παιδεία που θα βγάζει καλύτερους πολίτες.
Ως άνθρωπος που είστε μέσα στην αγορά και την κοινωνία, ποια για ποια θέματα σας εκφράζουν τον προβληματισμό τους οι συμπολίτες μας;
Ο κάθε άνθρωπος μέσα από την καθημερινότητα που βιώνει έχει τη δική του διαβάθμιση στους προβληματισμούς του. Αυτό όμως που είναι κοινός τόπος για όλους είναι το θέμα της ακρίβειας. Όλοι μας την βιώνουμε στο σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, στα ενοίκια μας. Στα τρόφιμα έχουμε σωρευμένες αυξήσεις εδώ και μήνες, με διψήφιο ρυθμό, χωρίς να αναμένεται αποκλιμάκωση, με την αισχροκέρδεια να οργιάζει και την απληστία των κερδών να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ακόμη και τα πρόστιμα που ανακοινώνονται στις πολυεθνικές τον τελευταίο καιρό είναι μετά από ώριμες μελέτες που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια δεν επιβλήθηκε στην αγορά τροφίμων, με την επιτροπή ανταγωνισμού να αναλώνεται σε τσακωμούς με τον αρμόδιο υπουργό, αντί την προστασία του καταναλωτή.
Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση αναφέρεται συχνά σε αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στη διαδικασία απόκτησης χρυσής βίζας. Ποια είναι η άποψη σας;
Κατάργηση ή τουλάχιστον αναστολή της Golden Visa για τα ακίνητα είναι επιβεβλημένη. Το 40% του συνόλου των επενδύσεων αφορά εξαγορές ακινήτων, γεγονός που οδηγεί στον αφελληνισμό των ελληνικών πόλεων και νησιών αλλά και σε σημαντική αύξηση των αξιών των ακινήτων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg η Αθήνα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το γ΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 11,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, σημειώνεται η σημαντική αύξηση των αιτήσεων τα τελευταία χρόνια που τετραπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια. Σε όλα αυτά πρέπει να μπει φρένο και να προτάξουμε το συμφέρων της κοινωνίας και της χώρας.