Συνέντευξή μου στο «otavoice.gr» με θέμα «Από Αντιδήμαρχος, υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική»

Αν και νέα έχει μια σημαντική αυτοδιοικητική πορεία και σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Διονύσου Αττικής. Σε ένα νευραλγικό πόστο που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και κυρίως την ευχέρεια και την δύναμη να διαχειριστείς διαφορετικές αντικρουόμενες παρατάξεις και πρόσωπα.

Η Σοφία Κατσίγιαννη με καταγωγή από την ορεινή Αρκαδία μιλάει στο OTAVOICE.GR και εξηγεί πως αποφάσισε να κάνει το άλμα από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει την είσοδο της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική. 

Πως φτάσατε στην απόφαση να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από τόσα χρόνια -αν και νέα- επιτυχημένης παρουσίας στην αυτοδιοίκηση;

H αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη και παντοτινή αγάπη μου, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να φέρει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας. Τα τελευταία χρόνια διακρίνω μια ποιοτική υστέρηση του πολιτικού βίου, η οποία αντικατοπτρίζεται από τα ακραία στοιχεία που έχουν έρθει στο κοινοβουλευτικό προσκήνιο, ένθεν και εκείθεν.

Χρειάζεται επειγόντως ανανέωση και διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα που οδηγεί τις εξελίξεις, που δείχνει το δρόμο στις μεταρρυθμίσεις, την καινοτομία και τις μεγάλες αλλαγές. Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία σήμερα είναι η σύγκληση των ικανοτέρων από κάθε γενιά. Η συσπείρωση όλων εκείνων που έχουν όραμα για τον τόπο, εκείνων που έχουν ιδέες για το πως θα προχωρήσουμε στη νέα εποχή, εκείνων που έχουν την κατάρτιση και τα εφόδια να μας οδηγήσουν προς τα μπρος. Έχουμε «χορτάσει» από κομματικούς – κληρονόμους θέσεων στην πολιτική και είναι η στιγμή να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Διαβλέποντας αυτή την οπτική εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη αποφάσισα κι εγώ να ενώσω τις δυνάμεις μου με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έγινε να είμαι υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Έλλάδα του 21ου αιώνα;

Θα ξεκινήσω από εκεί που σταματήσαμε στη προηγούμενη ερώτηση λέγοντας ότι πρώτα απ’ όλα η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Αυτό φυσικά σε συνδυασμό πάντα με τους υπάρχοντες άξιους, έμπειρους και ικανούς να προσφέρουν.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Συνοπτικά σας αναφέρω:

Πρέπει να υπάρξει μείωση των ανισοτήτων μέσα από την δίκαιη διανομή του πλούτου που προωθεί ένα νέο προοδευτικό και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα.

Να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Αναμόρφωση των εργασιακών με δουλειές, δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής.

Στην πρώτη γραμμή και η αναγέννηση του Έθνικού Συστήματος Υγείας. Με Δημόσια Νοσοκομεία αξιοκρατικά διοικούμενα και αξιοπρεπώς αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Δημιουργία ποιοτικής δημόσιας παιδείας, ώστε να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για τους νέους μας. Η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων με σεβασμό της ανταποδοτικότητας.
Η άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

Έπιστροφή στη λειτουργία ενός Κράτους διαφάνειας με ενίσχυση της Διαύγειας για κάθε απόφαση. Δημόσια διοίκηση χωρίς κομματικές παρεμβάσεις στηριγμένη στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση, με φυσικό επόμενο την ενίσχυση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

Γιατί λοιπόν να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

 

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά βρίσκεται στην όχθη του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και όχι στην πλευρά του «όλα για την εξουσία», όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται στην όχθη της αξιοκρατίας και όχι στην πλευρά της πρωτιάς στους μετακλητούς και στις απευθείας αναθέσεις. Βρίσκεται στην πλευρά του λαού, εκείνου που δοκιμάζεται, εκείνου που έχει φτάσει στα όρια του, εκείνου που έχει βαρεθεί τη στασιμότητα, εκείνου που έχει κουραστεί η εξουσία να υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της.

Το δίλλημα, λοιπόν, των επόμενων εκλογών δεν μπορεί να είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη.Η είμαστε με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να ασκούν την εξουσία ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή είμαστε με εκείνουςπου είναι διατεθειμένοι να βάλουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα, την κοινωνική ειρήνη, την ευημερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό λοιπόν μόνο μια ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί να φέρει ακόμη μια φορά την πολυπόθητη «αλλαγή» στο σημερινό τελματωμένο πολιτικό σκηνικό, όπου η σκανδαλολογία και η αναξιοκρατία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.