Συνέντευξή μου στο «athmonionvima.gr» με θέμα «Γυναίκες της αυτοδιοίκησης σε θέσεις ευθύνης»

1. Στην αυτοδιοικητική σας πορεία ως τώρα έχετε λάβει δίκαιη αντιμετώπιση ή έχετε συναντήσει και απαξιωτικές, φυλετικές συμπεριφορές;
2. Πόσο επιτυχημένη είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δήμο που υπηρετείτε και πόσο στην αυτοδιοίκηση γενικότερα; Υπάρχει αλλαγή σε σχέση με παλαιότερα;
3. Ποιο είναι το στοίχημα για τις γυναίκες στην πολιτική και ποιος ο επόμενος στόχος που πρέπει να κατακτηθεί;

1.

Η απαξιωτική ή φυλετική συμπεριφορά έγκειται στον άνθρωπο, την παιδεία και την ανατροφή του. Όπως λοιπόν και στην κοινωνία μας, έτσι και στον τομέα της αυτοδιοίκησης υπάρχουν όλων των ειδών οι συμπεριφορές. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν ένα δημοτικό συμβούλιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας;! Φυσικά, λοιπόν, και έχω συναντήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, και προς το πρόσωπο μου αλλά έχω γίνει κοινωνός τέτοιων συμπεριφορών και προς άλλες γυναίκες της αυτοδιοίκησης καθώς είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη ανάμεσα μας άνθρωποι που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι ανδρική υπόθεση και ότι η γυναίκα ανήκει στο σπίτι. Βέβαια, οφείλω να τονίσω ότι σε ό,τι αφορά το πρόσωπο μου οι μειωτικές αναφορές είχαν να κάνουν με την …ηλικία  μου. Ωστόσο έχω υπάρξει μάρτυρας πραγματικά ακραίων περιστατικών για τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αφορούν άλλα πρόσωπα.

 

Στο Δήμο Διονύσου σε σύνολο 41 ατόμων οι γυναίκες είναι μόλις 9. Προφανώς και αναλογικά οι γυναίκες είναι λίγες, όπως είναι και συνολικά λίγες στην πολιτική, είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε μιλάμε για την κεντρική πολιτική σκηνή. Το θέμα μας, όμως, δεν είναι απαραίτητα η ποσότητα αλλά η ποιότητα της δουλειάς και η παραγωγή έργου και αυτό δεν μπορεί να αφορά το φύλο του ανθρώπου, αλλά την ικανότητα του. Σε ό,τι αφορά, όμως, το Δήμο Διονύσου, οι γυναίκες του δημοτικού συμβουλίου είναι όλες εξαιρετικές και αναπληρώνουν με τη δουλειά τους τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, είτε αυτές που είναι εκλεγμένες με την παράταξη της διοίκησης είτε με των λοιπών παρατάξεων. Παράλληλα, ο Δήμαρχος μας, κ.  Γιάννης Καλαφατέλης είναι ένας άνθρωπος προοδευτικός, με σύγχρονες ιδέες και ιδιαίτερα υποστηρικτικός σε ό,τι αφορά τη γυναικεία παρουσία σε θέσεις ευθύνης του δήμου. Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, θα σας αναφέρω ότι και ο Δήμος Διονύσου, όπως όλοι οι προοδευτικοί δήμοι, φαντάζομαι και ελπίζω, έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς τα μπρος στο θέμα της γυναικείας παρουσίας και εκπροσώπησης στην αυτοδιοίκηση. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά και οι τοπικές κοινωνίες τις στηρίζουν. Φυσικά, έχουμε δρόμο ακόμη ώστε να εξισωθεί η κατάσταση, αλλά είμαστε στο σωστό «μονοπάτι».

3.

Η πολιτική ζωή του τόπου υπηρετείται από άξιες και ικανές γυναίκες που δίνουν, καθημερινή μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητας και την επίλυση προβλημάτων που έχουν οι πολίτες, προβλήματα που τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και ακολούθως με την ενεργειακή κρίση έχουν ενταθεί. Το στοίχημα για όλους μας όμως είναι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά και σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι γι’ αυτό, όχι γιατί επιβάλλεται από τις νομικές ποσοστώσεις αλλά γιατί υπάρχει  ανάγκη για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες στα κοινά του τόπου μας.

Θα ήταν όμως υποκριτικό να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι οι γυναίκες ακόμη και σήμερα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον ίδιο «στίβο», τον πολιτικό στην προκειμένη περίπτωση,  εκεί που για τους άντρες τα πράγματα έρχονται σχεδόν φυσιολογικά, αβίαστα και χωρίς εμπόδια.

Δεν αρκεί λοιπόν η τυπική και νομοθετικά κατοχυρωμένη ισότητα για να πούμε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, ο επαγγελματικός διαχωρισμός καθώς και η έμφυλα άνιση συμμετοχή στην απασχόληση εξακολουθούν να αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα παραμένει, ότι η αρχή της ισότητας υπάρχει μόνο στη θεωρία και ότι οι ίσες ευκαιρίες δε δίνονται αυτή τη στιγμή με βάση την επαγγελματική αξία του καθενός αλλά, σε μεγάλο βαθμό, με βάση το φύλο του.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αγώνες των γυναικών δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί και μένουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στο ιδεατό αποτέλεσμα.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να μεταπηδήσω από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του προέδρου Ν.Ανδρουλάκη να είμαι υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.