«O ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε γραφείο επικοινωνίας» (Άρθρο στο cnn.gr)

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την πολιτική ζωή του τόπου να στροβιλίζεται σε ένα ανεξέλεγκτο καθοδικό σπιράλ προς την άβυσσο του λαϊκισμού και τα άκρων.Δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε βλέποντας τη σύνθεση της Βουλής, με κόμματα που αγγίζουν το περιθώριο και που κάποτε μόνο ως γραφικές περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονταν.

Μέχρι σήμερα όμως, το «παιχνίδι» στα τρία μεγάλα κόμματα τηρούσαν τις αποστάσεις τους από τέτοιες καταστάσεις, παρά τις όποιες πρόσκαιρες παρεκκλίσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους.Αυτό όμως πλέον δείχνει να αλλάζει και φαίνεται ότι περνάμε σε μια επικίνδυνη αντιμετώπιση της πολιτική ζωής με όρους επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς.

Από την «εξίσωση» της ορθής πολιτικής, τρόπον τινά, αποχωρεί οικειοθελώς ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανέδειξε αρχηγό ένα «προϊόν» επικοινωνίας με μηδαμινή σχέση με την πολιτική αλλά και τα προβλήματα της χώρας.

Νικητής εκλέχτηκε εκείνος που προσέφερε το καλύτερο σόου, το οποίο διαδραματίστηκε υπό όρους ελαφρών χάπενινγκ, social media και «φιγούρας», ενώ το κόμμα μετατρέπεται σε προσωπικό γραφείο επικοινωνίας.

Υπήρχε η ελπίδα ότι αυτή ήταν μονάχα η πρώτη εντύπωση αλλά τα γεγονότα ακολουθούν επιβεβαιώνουν την μετατροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια πολιτική σαπουνόπερα.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής αντί να αναλυθούν τα αίτια του καταποντισμού του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε την ανακοίνωση του γάμου του προέδρου στα Χάμπτονς.

Αντί η συζήτηση να γίνεται σε πολιτικό πλαίσιο γίνεται πλέον σε επίπεδο lifestyle, συμπαρασύροντας και τη γενικότερη εικόνα του κοινού σε ότι αφορά την πολιτική ζωή του τόπου.

Προς το παρόν όλα αυτά δεν καταγράφουν το κάποιο ρεύμα στην κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τα ίδια ή μικρότερα ποσοστά, όπως φάνηκε από την περαιτέρω «αιμορραγία» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μπορεί να είναι η εκδίκηση των ψηφοφόρων απέναντι στην ανυπαρξία και την ανημποριά να προσφέρει κάτι διαφορετικό ή ακόμη μπορεί να είναι η συνειδητοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνώρισαν οι οπαδοί του αποτελεί πλέον παρελθόν και απλά να μην ενδιαφέρονται για τη συνέχεια ή απλά μπορεί ο κόσμος να μην είναι τόσο αδαής όσο υποθέτουν ορισμένοι, σε διάφορα πόστα, επιχειρηματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά.

Η χώρα όμως βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προκλήσεων που απαιτούν ουσία, σαφήνεια και τεκμηρίωση και όχι απλά επιτυχημένη επικοινωνιακά συνθηματολογία.

Όλοι κρίνονται και συγκρίνονται στο πεδίο της πολιτικής δράσης και των ουσιαστικών θέσεων που παράγουν.

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δεν μπορεί να προέλθει από «φωτοβολίδες» και θα προκύψει μόνο όταν δημιουργηθεί μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης, που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες και θα στηριχτεί από μια ευρύτερη πλειοψηφία.

Για να συγκροτηθεί μια τέτοια πρόταση, απαιτούνται καθαρές θέσεις και ιδέες, που κινητοποιούν και αντιστοιχίζονται με το σύνολο της κοινωνίας.

Οι πολίτες περιμένουν και κρίνουν, θέλουν λύσεις και προτάσεις για την οικονομία, την ακρίβεια, τις επιχειρήσεις, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την υγεία, τις μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλονται, αλλά δεν γίνονται.

Ως προς αυτά δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο από τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέρες μετά την τραγωδία στη Θεσσαλία, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αρκείται να μιλά μόνο για «αλληλεγγύη» και προσφέρει θέαμα φτυαρίζοντας λάσπες στον Βόλο ξυπόλυτος.

Την ώρα που ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπαίνει από την κυβέρνηση σε μια νέα βάση, ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Την ώρα που έχουμε κρίσιμες εκλογές απουσιάζει στις ΗΠΑ.

Στο ΣΕΒ δεν αναφέρει το παραμικρό για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μιλάει ως μάνατζερ, ενώ το ίδιο του το κόμμα τον κατηγορεί για αστοχίες σχετικά με τα όσα είπε για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να συμπορεύεται με τα παλιά, φθαρμένα υλικά του παρελθόντος, με στελέχη που είναι καταδικασμένα από το ειδικό δικαστήριο, με πολιτευτές που απέτυχαν όπου κι αν δοκιμάστηκαν και με άτομα που συστηματικά απειλούν τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και όποιον δεν τους αρέσει.