Βιογραφικο

ονοματεπώνυμο: Σοφία Φ. Κατσίγιαννη
τηλέφωνο: +30 6955493299
email: sophiefkat@gmail.com

Η Σοφία Κατσίγιαννη, έγγαμη με δύο παιδιά, σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Νομικά σε Ελλάδα (Φιλοσοφική Αθηνών, ΕΚΠΑ) και Γαλλία (Σορβόννη). Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών “Φορολογικό Δίκαιο και Δίκαιο Τουρισμού” (Σορβόννη). Είναι Διδάκτωρ της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η διατριβή της είχε ως θέμα «Το τεκμήριο αθωότητας στο διοικητικό δίκαιο». Έχει κάνει πρακτική άσκηση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στη Γενεύη στον τομέα της ανθρωπιστικής κρίσης και του προσφυγικού ζητήματος. Δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε έγκριτα νομικά περιοδικά και συμμετέχει με εισηγήσεις της σε ημερίδες και συνέδρια. Ενδεικτικά μερικά δημοσιευμένα άρθρα της ειναι τα εξής: “Σχολιασμός της απόφασης για την αποχή των δικηγόρων 1466/2016 ΟΛΟΜ” στη “Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου”, “Δέσμευση Τρίτου Δανείζοντος Εμπειρία, σχόλιο επί της ΑΕΠΠ 7Μ Ε11/2020” στο “Εργοληπτικόν Βήμα”, “Τα όρια της Ιατρικής Ευθύνης” στη Διοικητική Δίκη, “Έννομο Συμφέρον αποκλεισθέντος διαγωνιζομένου και απορριφθέντος μετά από προδικαστική προσφυγή του ενώπιον της ΑΕΠΠ να στραφεί κατά του έτερου διαγωνιζόμενου” στην Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου. Έχει υπάρξει ειδική συνεργάτιδα επιμέλειας ύλης στο περιοδικό “Νομολογία Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος”. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σεπτέμβριο του 2016, σε side event του Ο.Η.Ε. ανέπτυξε ως ομιλήτρια το θέμα “Το δικαίωμα των νέων στην εργασία και την αειφόρο ανάπτυξη”.

Αυτή την περίοδο, διδάσκει “Δίκαιο Τουρισμού” στο Ecole hôtelière de Lausanne.

Από το 2010 είναι εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εντεταλμένη εθελοντισμού, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, εκλεγμένο μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου.

Την τρέχουσα περίοδο έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του ΝΠΔΔ "Εστία", ενώ έχει οριστεί και Εντεταλμένη Σύμβουλος εθελοντισμού, διαβούλευσης και ισότητας.