«Τι δεν μας λένε για την οικονομία» (Άρθρο στο insider.gr)

Οι φετινές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών.

Το πραγματικό κόστος των ζημιών από τις καταστροφές αυτές δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ακριβώς αλλά, ημιεπίσημα, διαρρέεται ότι μπορεί ακόμα και να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υποδομές, περιουσίες και σπίτια θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα αποκατάστασης, αλλά και τεράστια κονδύλια, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτή η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Παρόλα αυτά, μια ο Πρωθυπουργός έχει αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνησή του, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα τα φαινόμενα αυτά δεν θα εκλείψουν στο μέλλον.

Υπό τη σκιά των παραπάνω, στον τομέα της οικονομίας, το «καλάθι» της κυβέρνησης, είναι κατώτερο του αναμενόμενου.Στα τρόφιμα έχουμε σωρευμένες αυξήσεις εδώ και 26 μήνες, με διψήφιο ρυθμό τους τελευταίους 17 μήνες, 12% τον Ιούλιο,10,7% τον Αύγουστο, χωρίς να αναμένεται αποκλιμάκωση, με την αισχροκέρδεια να οργιάζει και την απληστία των κερδών, όπως παρατηρεί και η επιτροπή ανταγωνισμού, (που όμως δεν κάνει τίποτα), να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, με δεδομένο ότι όπως παρατηρεί τα εταιρικά κέρδη συμβάλλουν κατά 50% στην αύξηση του πληθωρισμού.

Καμία αναφορά από την κυβέρνηση για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, για στοχευμένους ελέγχους και αυστηρές ποινές στους κερδοσκόπους, για πλαφόν σε βασικά είδη στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια φορολογική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων εισοδήματος να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες απολαμβάνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση.Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν μιλά για την άρση των αδικιών, ούτε καν για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας που κατατρώει τις οποίες αυξήσεις μισθών.

Μπορεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθώντας να «μαζέψει» το κλίμα μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει ότι «ο Μητσοτάκης δεν αυξάνει φόρους» αλλά η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την εφαρμογή γνωστών μέτρων, όπως η σύνδεση των POS χωρίς καμία αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις. Καμία αναφορά σε ουσιαστικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ,το περιουσιολόγιο, που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιχειρεί με τις εξαγγελίες της να ξεγελάσει μισθωτούς και συνταξιούχους. Το δήθεν νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με την οριζόντια αύξηση των 70€ από το 2024 δεν καλύπτει τις απώλειες των εισοδημάτων και στρεβλώνει τις σχέσεις των εισαγωγικών με τα καταληκτικά κλιμάκια. Οι αυξήσεις 10,5% που είπε ο πρωθυπουργός δεν αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς υπολογίζει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης που δίδονται κατά κύριο λόγο σε προϊσταμένους με ανάθεση και όχι αξιοκρατικά.

Οι συνταξιούχοι επίσης δεν καλύπτονται με το 7,75%, ιδίως όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Η κατάργηση της εισφοράς στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ δεν αποτελεί λύση. Χρειάζεται ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Για τον ιδιωτικό τομέα, αγνοείται επιδεικτικά το πάγιο αίτημα για επαναφορά των Συλογικών Συμβάσεων Εργασία με αποτέλεσμα ο υπουργός να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό. Με βάση δε όλα τα στοιχεία, ο πραγματικός μέσος μισθός το 2022 μειώθηκε κατά 8,7% όπως επίσης μειώθηκε το εισοδηματικό μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέγα πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όχι μόνο δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις στο τραπέζι, αλλά ο Πρωθυπουργός ξιφουλκεί κατά του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο η Κυβέρνηση του θεσμοθέτησε, την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται υπό την απειλή των πλειστηριασμών.