«Τι «ξέχασε» ο Πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του» (Άρθρο στο crisismonitor.gr)

Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα κρεσέντο υποσχεσιολογίας, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, φαίνεται ότι από αυτό λείπουν πολλά και ουσιώδη…

Με ένα κρεσέντο υποσχεσιολογίας και ευχολογίων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.για την επόμενη τετραετία. Πέρα όμως από αυτά που «υποσχέθηκε», υπάρχουν και αυτά που ξέχασε και είναι πολλά και σημαντικά.

Τι ξέχασε λοιπόν ο Πρωθυπουργός;

Ξέχασε την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξέχασε την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα εργασιακά δικαιώματα, ξέχασε τις ρυθμίσεις για την τιθάσευση της αισχροκέρδειας, ξέχασε τις συλλογικές συμβάσεις και ξέχασε τους μικρομεσαίους, που έχουν αφεθεί για ακόμη μια φορά στην τύχη τους, όπως και επί της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είναι ενδεικτικό ότι στη φορολογία της λεγόμενης μεσαίας τάξης, παρά τις έμμεσες προαναγγελίες περί δραστικών μειώσεων την επόμενη τετραετία, ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και μίλησε μόνο για την αύξηση, κατά 1000 ευρώ του ύψους του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ελάφρυνση για όσους έχουν ένα παιδί θα είναι μόλις 90 ευρώ τον χρόνο!

Στη συνέχεια, σε μια κίνηση επικοινωνιακής και μόνο ουσίας, προχώρησε στην εξαγγελία της αύξησης των μισθών κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην τετραετία. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία προσδοκία, όχι δεσμευτική για την κυβέρνηση, απολύτως συναρτώμενη με τον ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία των επιχειρήσεων, χωρίς καμία εξασφάλιση για τον εργαζόμενο. Και αυτό όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% το 2022, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Επιχείρησε να πείσει τους ψηφοφόρους για ένα νέο κυβερνητικό οικονομικό success story, αγνοώντας τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολιτών. 

Παράλληλα παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε για άμεση και εφάπαξ κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός από τους μεγαλύτερους «βραχνάδες» των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά μόνο για σταδιακή μείωσή του από το 2025 και μετά. 

«Ξέχασε» επίσης δύο από τα κυρίαρχα θέματα των ημερών τη μάστιγα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, που έχουν οδηγήσει δεκάδες νοικοκυριά στην απόγνωση καθώς τα ημίμετρα των τραπεζών δεν είναι ικανά να αποτελέσουν βιώσιμες, μακροχρόνιες λύσεις καθώς όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει απλά και μόνο μια προεκλογική «εκεχειρία». 

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως ανοικτή κοινωνική πληγή και αιτία της άδικης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Αρκέστηκε μόνο ομιχλώδεις δεσμεύσεις για αλλαγές, χωρίς να είναι πειστικός, προκαλώντας την αμηχανία ακόμη και τον πιο θερμών υποστηρικτών του, πόσο μάλλον του αναποφάσιστου ψηφοφόρου.