«Η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης απαξιώνει τη νέα γενιά!» (Άρθρο στο kontranews.gr)

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα της στέγασης, είτε μιλάμε για αγορά, είτε μιλάμε για ενοικίαση κατοικίας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί, ή, ακόμα χειρότερα να υποτιμά ένα σοβαρό ζήτημα που γνωρίζει ήδη εδώ και πολλούς μήνες πρωτοφανή έξαρση.

Αυτό δεν είναι άλλο από το πρόβλημα των πανάκριβων ενοικίων, ακόμα και στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων, αλλά και μικρότερων πόλεων, ένα πρόβλημα το οποίο εξαπλώνεται ραγδαία ακόμα και σε μικρούς δήμους της χώρας.

Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι ακόμα και το πιο φθηνό ενοίκιο προσεγγίζει τα επίπεδα του βασικού μισθού, ενώ καθίσταται αντιληπτό ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο – που ούτως ή άλλως είναι ανύπαρκτος στο συγκεκριμένο θέμα.

Η κυβέρνησή όμως συνεχίζει να επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά αποδεικνύοντας πόσο περιφρονεί τους αδύναμους πολίτες και τη νέα γενιά.

Η μοναδική αξιόπιστη πρόταση σε ότι αφορά τη στεγαστική πολιτική είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, νεόδμητων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παλαιότερων κατοικιών, που μπορούν να μπουν στη δεξαμενή με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής, και που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής ώστε να μπουν στην κοινωνική δεξαμενή κατοικίες που σήμερα παραμένουν κλειστές ή άνθρωποι που έχουν υψηλό ΕΝΦΙΑ και θα ήθελαν να εντάξουν κι αυτοί τα σπίτια τους στην κοινωνική δεξαμενή.

Το στεγαστικό πρόγραμμα που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς οι δικαιούχοι δεν βρίσκουν φτηνά σπίτια, ενώ δεν υπάρχει πλαίσιο που να ρυθμίζει την αγορά ενοικίου, ώστε να οδηγηθούν σε αποκλιμάκωση οι τιμές.

Όταν ρυθμίσεις την αγορά και ρίξεις τις τιμές των ενοικίων, μετά μπορείς να εντάξεις στο πλάνο και νεόδμητες κατοικίες, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μιλά για αγορά κατοικίας και να απευθύνεται μόνο στους πιο προνομιούχους, ενώ εμείς ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλάμε για ενοικίαση κατοικίας.

Είναι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Αυτό που προτείνουμε εμείς, γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, είναι μια ειδική πολιτική – εφεύρεση της Νέας Δημοκρατίας που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Γιατί; Αγοράζοντας μια κατοικία, εάν υποθέσουμε ότι έχεις τη δυνατότητα, δεν δημιουργείς ανταγωνισμό μέσα από το χαμηλό κόστος της ενοικίασης προς τα κάτω, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Μπορεί για την κυβέρνηση η στεγαστική πολιτική να μην βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αλλά στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ είναι βασική προϋπόθεση ευημερίας της κοινωνίας. Πως αλλιώς θα βοηθήσουμε τους νέους να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν τα φτερά τους εάν δεν μπορούν να φτιάξουν τη ζωή τους και αν δεν νιώσουν ασφάλεια;

Ούτε φυσικά μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι θεατές μπροστά στο φαινόμενο της «εσωτερικής μετανάστευσης» με οικογένειες να μετακινούνται συνεχώς σε φτηνότερες περιοχές, αφήνοντας πίσω φίλους, σχολεία, κοινωνικές επαφές και πολλές φορές την εργασία τους, στο κυνήγι του ενοικίου.