Συνέντευξή μου στο axianews.gr με θέμα «Απορώ πώς η κυβέρνηση καλλιεργεί πανηγυρικό κλίμα για την οικονομία»

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

 

-Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

-Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θέτουν το ψευτοδίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» ενώ το πραγματικό ερώτημα - διακύβευμα των εκλογών είναι σε ποια επιτέλους χώρα θέλουμε να ζούμε. Σε μια χώρα της οποίας το κράτος θα συνεχίσει να αποτελεί το λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών και να υπηρετεί τα συμφέροντα των πελατειακών δικτύων του ή σε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου θα λειτουργεί εγγυώμενο το δημόσιο συμφέρον και ενθαρρύνοντας τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, που δημιουργούν νέες προοπτικές και προετοιμάζουν ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας;

Στις 21 Μαΐου καλούμε τους πολίτες να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής για ένα κράτος, που θα λειτουργεί με αξιοπιστία, διαφάνεια και αξιοκρατία. Με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Με δίκαιη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

 

-Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες;

-Για μας η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν «χτυπηθεί» και συνεχίζουν να βάλλονται από όλες τις κρίσεις που βιώνουμε. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι:

-Τριετής απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργούνται από δικτυώσεις και συνεργασίες.

-Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε οργανωμένα βιοτεχνικά πάρκα.

-Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

-Δημιουργία Κέντρων ανάπτυξης προϊόντων στις περιφέρειες, για παροχή τεχνικής βοήθειας σχεδιασμού, τυποποίησης, ανάπτυξης νέων προϊόντων και δικτύων διανομής τους.

-Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία να υπάρξουν, πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις με κούρεμα για τους συνεπείς.

 

-Το «ιερό δισκοπότηρο» της ελληνικής οικονομίας είναι η επενδυτική βαθμίδα. Βρισκόμαστε εδώ και μήνες εν αναμονή παρά τις συνεχείς δηλώσεις. Τι συμβαίνει;

-Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά επενδυτική βαθμίδα δεν είδαμε.Τώρα, παραπέμπει για την απόκτησή της μετά τις εκλογές, συνδέοντάς την με την αυτοδυναμία του κόμματός του. Υπονοώντας, ουσιαστικά, ότι το μέλλον της χώρας συνδέεται με την εκλογική δυναμική της παράταξής του.

Ξεχνά βέβαια να αναφέρει ότι η επόμενη διετία θα είναι περίοδος επιστροφής στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον στασιμότητας και επίμονου πληθωρισμού. Καμία σχέση δηλαδή με τη δημοσιονομική ευελιξία των προηγούμενων ετών λόγω της πανδημικής κρίσης, όπου η Ν.Δ. προέβη σε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση, χωρίς κριτήρια. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς το οικονομικό επιτελείο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός συνεχίζουν να καλλιεργούν ένα τόσο πανηγυρικό κλίμα.

 

-Το πάγωμα επιτοκίων από τις τράπεζες ανακουφίζει τους δανειολήπτες;

-Τους τελευταίους εννέα μήνες οι δανειολήπτες υφίστανται συνεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων τους. Οι τράπεζες έχουν μετατρέψει μία επώδυνη για τους δανειολήπτες συγκυρία σε μοχλό κερδοσκοπίας, διασφαλίζοντας πρόσθετα κέρδη που σε ετήσια βάση, μόνο για τον λόγο αυτό, θα ξεπεράσουν κατά πολύ το δισεκατομμύριο.

Για το δε διαφημισμένο από την κυβέρνηση σύστημα των τραπεζών για την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων των ευάλωτων έχουν υποβληθεί μόλις περί τις 2.000 αιτήσεις. Οι βελτιώσεις που ανακοινώνονται δεν αναιρούν την ανεπάρκειά του. Αντί για απτές ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται κατά τρόπο αθέμιτο το άγχος και την ανασφάλεια των δανειοληπτών, συμμετέχοντας στην ανακοίνωση του παγώματος των επιτοκίων, όταν μάλιστα, κατά τις κυρίαρχες εκτιμήσεις, ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέρεται να πλησιάζει στο τέλος του.

 

-Πώς σας φάνηκε το πόρισμα για το δυστύχημα στα Τέμπη;

-Φταίνε όλοι εκτός από την πολιτικά υπεύθυνη κυβέρνηση. Αυτό ήταν το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η επιτροπή που όρισε ο κ. Γεραπετρίτης. Γιατί δεν έφτασε ο φάκελος της Αρχής Διαφάνειας, που εντόπιζε τους υπεύθυνους για την εγκληματική καθυστέρηση της Σύμβασης 717 στη Δικαιοσύνη; Ποιοι έκαναν την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη; Περιμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών της Δικαιοσύνης για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

-Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής;

-Ως ενεργή επαγγελματίας, μητέρα και εκλεγμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέτω τη γνώση, την εμπειρία αλλά και την θέληση να δουλέψω μεθοδικά και αποτελεσματικά από τη μια για να πετυχαίνουμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας και από την άλλη για να δώσω και τις μεγαλύτερες μάχες ώστε η Ανατολική Αττική να αποκτήσει την ανάπτυξη και την αναγνώριση που της αναλογεί και της αξίζει.

Παράλληλα, θα ήθελα μέσα από την ευκαιρία που μου δίνετε με τη συνέντευξη αυτή να παρακαλέσω τον κόσμο να μην ψηφίσει τιμωρητικά ώστε να μην ευτελίσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό μας σύστημα αλλά εποικοδομητικά, επιλέγοντας ανθρώπους με όνειρα και όραμα για την περιφέρειά μας, για να πάμε μπροστά και να ξεφύγουμε από όσα αποκαρδιωτικά ζούμε σήμερα.