Συνέντευξή μου στο «protinews.com.gr»

Ερ.Η Ηλεία εδώ και δεκαετίες βασίζεται οικονομικά στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Δυστυχώς ωστόσο δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να κατακτήσει το «μερίδιο» που της αντιστοιχεί και στους δύο αυτούς άξονες. Εσείς ως αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης στο δήμο Διονύσου, τι θα αλλάζατε στην τουριστική προβολή της Ηλείας;
Απ. Η τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας είναι σημαντική, δεν είναι όμως αυτή που της αξίζει. Η τουριστική ανάπτυξη σήμερα, είναι ανάδειξη μεμονωμένων τουριστικών σημείων. Κυριότερη αδυναμία για την ανάπτυξη σημαντικών τουριστικών επενδύσεων είναι η υστέρηση στις υποδομές, με αιχμή το δίκτυο μεταφορών.
Η Αρχαία Ολυμπία, ο Ναός Επικούριου Απόλλωνα, η Ήλιδα, το Παράκτιο Ρωμαϊκό Λουτρό Σκαφιδιάς, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Δάφνης Ηλείας, η Αρχαία Φειά – Ποντικόκαστρο, το Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας, το Νεκροταφείο ύστερων αρχαϊκών και κλασικών χρόνων Σταφιδοκάμπου, το Κάστρο Χλεμούτσι και το μεσαιωνικό Κάστρο της Γλαρέντζας αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που, με εξαίρεση την Αρχαία Ολυμπία, παραμένουν «αποκομμένα» και χωρίς τη δέουσα προβολή και ανάδειξη.
Η Ηλεία κρύβει ένα ιστορικό ταξίδι από την αρχαιότητα στον μεσαίωνα, κι από την παράδοση στο σημερινό αστικό τοπίο, με διαδρομές κρυμμένες σε μουσεία, κάστρα, σπηλιές και ερείπια σημαντικών μνημείων και ναών. Παραμένουν όμως στην αφάνεια.
Η Ηλεία αποτελεί έναν παραδεισένιο προορισμό, με ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, γραφικά χωριουδάκια, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, δάση με σπάνια ομορφιά και μοναδικούς «κατοίκους» και φυσικά μοναδικές παραλίες. Παραμένει όμως τουριστικά «υποανάπτυκτη», με εξαίρεση τα μεγάλα παραλιακά ξενοδοχεία, τα οποία επίσης δεν βοηθούν την τοπική κοινωνία καθώς με το καθεστώς AllInclusive δεν ενθαρρύνουν τον επισκέπτη να γνωρίσει και να «γευτεί» την περιοχή!
Ο συνδυασμός τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και πολιτισμού είναι η αναπτυξιακή αιχμή του οράματος για την περιοχή μας. Στην Ηλεία οι επισκέπτες (και οι επενδυτές) μπορούν να συνδυάσουν τον ιαματικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό με δεδομένο ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι παραπάνω από επαρκείς, το εμπόριο, την παραδοσιακή διατροφή, την ψυχαγωγία και φυσικά την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία!

Ερ.Είστε μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και σαφώς λόγω αυτής της ιδιότητας σας, είστε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι μετά και τα τελευταία γεγονότα μιλούν για ένα «χαλαρό» νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να επανεξεταστεί και να αυστηροποιηθεί. Ποια είναι η γνώμη σας;
Απ. Πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις που θα αντιστοιχούν σε δράσεις. Να υπάρχουν συγκεκριμένες δομές, με ξεκάθαρες και ουσιαστικές αρμοδιότητες και με διασφάλιση των πόρων που θα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να ασκηθούν αποτελεσματικά αυτές οι αρμοδιότητες. Θα εστιάσω στα εξής:
-Πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των δασκάλων, νηπιαγωγών και γονέων για να αναγνωρίζουν την κακοποίηση.
-Να δημιουργηθεί μια αυτοτελής κοινωνική υπηρεσία σε κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
-Να δημιουργηθούν δημόσια διεπιστημονικά κέντρα, όπου το παιδί – θύμα σεξουαλικής βίας και η οικογένειά του θα τυγχάνουν υποστήριξης από εξειδικευμένη ομάδα, για να μπορέσει το παιδί να προχωρήσει στο στάδιο που θα δώσει μαρτυρία, αλλά και να ξαναβρεί τον εαυτό του.
-Να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και της παιδικότητας, τα οποία όμως, όπως έχουμε δει, παραβιάζονται πολλαπλά. Και βέβαια αυτό προϋποθέτει το Ε.Σ.Ρ. να αποτρέπει την μετατροπή των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης σε ανθρωποφάγες τηλεοπτικές συνέχειες!
-Να υπάρξει ενίσχυση του προληπτικού και εγγυητικού ρόλου των εισαγγελέων ανηλίκων και στελέχωση των εισαγγελιών με κοινωνικές υπηρεσίες.
-Να συσταθούν τμήματα παιδικής προστασίας στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και συμβουλευτικού σταθμού παιδιού, εφήβου και οικογένειας στους δήμους.
-Απαραίτητη είναι και η θεσμική κατοχύρωση ενιαίου πρωτοκόλλου, καθώς και ενιαίου ποινικού μητρώου για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ερ. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρούμε μία έξαρση κρουσμάτων bullying, βίας αλλά και χρήση παράνομων ουσιών στα σχολεία της Ηλείας, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούμε και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Ποια είναι η εικόνα που έχετε ως αντιδήμαρχος Παιδείας στο δήμο Διονύσου και ποια κατά την γνώμη σας είναι η «ρίζα του κακού»;
Απ. Ο εκφοβισμός είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα παιδιά που κάνουν bullying συνήθως προέρχονται από μια υψηλότερη κοινωνική θέση ή θέση ισχύος, όπως τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα, ισχυρότερα ή αντιλαμβάνονται ότι είναι δημοφιλή. Τα πιο ευάλωτα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφοβισμού. Συχνά πρόκειται για παιδιά από κοινότητες που βρίσκονται στο περιθώριο, από φτωχές οικογένειες, με διαφορετική ταυτότητα φύλου, με αναπηρίες ή παιδιά μεταναστών και προσφύγων.
Η οικογένεια και το σχολείο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού και στη συμπεριφορά του και πρέπει να είναι «σύμμαχοι» απέναντι σε ένα κοινό μέτωπο. Χωρίς τη συνεργασία της οικογένειας με το σχολείο δεν μπορούν να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η «ρίζα του κακού» ενδέχεται να ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον, από γονείς βίαιους ή αδιάφορους ή υπερπροστατευτικούς. Ωστόσο, το σχολείο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και ο εκπαιδευτικός να επηρεάσει καθοριστικά το παιδί.
Ταυτόχρονα όλοι μας πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σχετικά με το bullying, με δεδομένο ότι αν μάθουν τι είναι θα μπορούν να το αναγνωρίσουν πιο εύκολα, είτε συμβαίνει σε αυτά είτε σε κάποιον άλλο. Να μιλάτε με τα παιδία σας, να τους δείχνετε πόσο τα αγαπάτε, να τους προσφέρετε ένα θετικό πρότυπο σε ότι αφορά τη συμπεριφορά προς τους άλλους ανθρώπους και να τους διδάξετε πώς να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους με σεβασμό.

Ερ.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Έχουμε έξαρση των πλειστηριασμών από τα funds λόγω των κόκκινων δανείων, ενώ στην Ηλεία πολλά είναι τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ως «στήριξη» από τους σεισμούς και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει λύση;
Απ. Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει εμπόδια στην ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο συνδυασμός του υψηλού κι επίμονου πληθωρισμού και της επιθετικής αύξησης επιτοκίων, θα συμπιέσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα και μπορεί να «γεννήσει» μια νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή: Πρέπει να προστατεύσουμε άμεσα την πρώτη κατοικία, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας. Προτείνουμε επίσης τη σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, καθώς και τη δυνατότητα παραμονής στην κατοικία μέσω επιδοτούμενου μισθώματος, αλλά και μέσω της καταβολής μισθώματος αποπληρωμή της αξίας της και επαναγορά της. Όσο για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να μπορούν να διατηρούν ένα ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης.
Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθούν οι προτεινόμενοι όροι αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη και εξάντληση της δυνατότητας για αριθμό δόσεων ως και τις 240. Για την καλύτερη προστασία των δανειοληπτών, θα πρέπει να εξετασθεί η πρόβλεψη προσφυγής σε μία ανεξάρτητη βαθμίδα προκειμένου να επιδιωχθεί περαιτέρω η διευθέτηση της οφειλής. Προτείνουμε ακόμα να έχει ο οφειλέτης τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, πριν πωληθεί το δάνειό του, να το αγοράσει σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και του πιστωτικού ιδρύματος.

Ερ. Έχετε αποφασίσει να συστρατευτείτε με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, στηρίζοντας το Νίκο Ανδρουλάκη…
Απ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα εμβληματικό για όλους τους Έλληνες, γιατί κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος. Είναι η παράταξη που πρεσβεύει την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την πραγματική Ισότητα και την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας. Είναι το κόμμα που σφράγισε την πολιτική ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και έθεσε τον θεμέλιο λίθο του κοινωνικού κράτους στη χώρα. Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο προοδευτικό. Απεχθάνομαι οτιδήποτε ακραίο, οτιδήποτε αναχρονιστικό και θεωρώ ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική και προοδευτική ατζέντα και μόνο αυτό μπορεί να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη χωρίς υστεροβουλία και προσωπικές σκοπιμότητες.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται αυτή τη στιγμή βάση της πολιτικής τους, να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα αυτό-αναφορικό δίλημμα, που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, αφού ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους επιβίωση. Το μέλλον της χώρας δεν είναι απαραίτητα το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην καρέκλα της εξουσίας.
Αυτό το έχει καταλάβει και ο μέσος πολίτης, με αποτέλεσμα σήμερα το κίνημα να επιστρέφει δυναμικά, ανανεωμένο, για να χαράξει μια νέα πορεία στη δύσκολη συγκυρία της εποχής μας, επαναφέροντας την αξιοπρέπεια στην κοινωνία.

Συνέντευξη στη Μάντω Ρέβελου