Συνέντευξή μου στο «klik.gr» με θέμα τη τρέχουσα επικαιρότητα

Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι μια γυναίκα που παρά το νεαρό της ηλικίας της μετρά ήδη αρκετά χρόνια στα κοινά της Ανατολικής Αττικής.

Μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, με σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας και Νομικής σε Ελλάδα και Γαλλία αυτή την περίοδο, διδάσκει «Δίκαιο Τουρισμού» σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Παράλληλα έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του ΝΠΔΔ «Εστία» (το οποίο ασχολείται με τα ΚΑΠΙ και τους παιδικούς σταθμούς για όσους δεν γνωρίζουν), ενώ είναι και αντιδημάρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Διονύσου, τον οποίο «υπηρετεί» ανελλιπώς από διάφορα πόστα από το 2010.

Μέλος της νέας γενιάς ελπιδοφόρων στελεχών της πολιτικής ζωής, η Σοφία είναι μια δραστήρια και φιλόδοξη προσωπικότητα που ξεχωρίζει για την δυναμική της παρουσία και ήδη αποτελεί ένα πρόσωπο που συζητιέται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενόψει της επόμενης μέρας, όπου ρόλο θα παίξουν τα φρέσκα, ικανά πρόσωπα.

Πως μια τόσο νέα γυναίκα μετράει τόσα χρόνια στην πολιτική;

Από μικρή ηλικία ήθελα να προσφέρω στους συμπολίτες μου, χωρίς φυσικά αυτό να συνδέεται με οποιαδήποτε κομματική απόχρωση. Ήθελα να συμμετέχω στα κοινά, να βρίσκομαι στην καρδιά δράσεων που θεωρούσα ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και που ένιωθα ότι κάνουν, έστω μια μικρή, διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Όταν ξεκινάς από το σχολείο να συμμετέχεις στα κοινά, και αυτό σου αρέσει, είναι μάλλον φυσιολογικό να προχωρήσεις στα επόμενα στάδια που είναι ο εθελοντισμός ή η αυτοδιοίκηση. Βέβαια, κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να κάνεις τη διαφορά χωρίς υποστήριξη…

Πως αποφάσισες να «συνταχθείς» πλέον με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα εμβληματικό για όλους τους Έλληνες, γιατί κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος. Είναι η παράταξη που πρεσβεύει την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την πραγματική Ισότητα και την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας μας. Είναι το κόμμα που σφράγισε την πολιτική ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και έθεσε τον θεμέλιο λίθο του κοινωνικού κράτους στη χώρα. Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο προοδευτικό. Απεχθάνομαι οτιδήποτε ακραίο, οτιδήποτε αναχρονιστικό και θεωρώ ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική και προοδευτική ατζέντα και μόνο αυτό μπορεί να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη χωρίς υστεροβουλία και προσωπικές σκοπιμότητες. Αυτό το έχει καταλάβει και ο μέσος πολίτης, με αποτέλεσμα σήμερα το κίνημα να επιστρέφει δυναμικά, ανανεωμένο, για να χαράξει μια νέα πορεία στη δύσκολη συγκυρία της εποχής μας, επαναφέροντας την αξιοπρέπεια στην κοινωνία.

Πολύ συζήτηση γίνεται για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023 που κάνει «εκπτώσεις» στα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης. Προβλέπεις δύσκολο χειμώνα;

Η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από καύσιμα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αποθεματικό για την ενέργεια μόλις 1 δισεκ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με την ίδια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών. Όσο η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, τόσο η ζωή του μέσου Έλληνα θα γίνεται δυσκολότερη και ο χειμώνας «βαρύτερος».

Ένα από τα «ατού» της κυβέρνησης είναι το λεγόμενο «επενδυτικό θαύμα», το οποίο συστηματικά αποδομεί το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ…Δεν υπάρχει δηλαδή πρόοδος στις επενδύσεις;

Είναι προφανές ότι το παραγωγικό υπόδειγμα παραμένει εξαιρετικά στρεβλό. Η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύεται από μια πρωτοφανή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος το 2021 κατά 40%. Το εμπορικό έλλειμμα το 2021 έπιασε υψηλό 11ετίας ενώ το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τις, προβλέψεις θα αυξηθεί περαιτέρω! Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ που ανακτάται μετά την πανδημική κρίση, είναι καταναλωτική δαπάνη, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έχει μείνει πολύ πίσω, παρά τις δειλές ενδείξεις αύξησής του τα τελευταία χρόνια. Παρά τις -καλοδεχούμενες- εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021, ας λάβουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερος μέρος τους κατευθύνεται, κυρίως, στη διαχείριση ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. Όχι δηλαδή σε παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε υποδομές. Παράλληλα, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που αφορούν εντελώς νέες επενδύσεις -όχι δηλαδή εξαγορά υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων ή επέκταση με νέες επενδύσεις- ήταν μειωμένες κατά 14,2% σε σύγκριση με το 2020 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας είναι σήμερα ο πληθωρισμός…Τι πρέπει να γίνει;

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ζοφερή κι αυτό το βιώνουν οι πολίτες. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και η ακρίβεια καλπάζει με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής να ξεπερνούν το 15%. Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει τον κίνδυνο φτώχειας που απειλεί το 17,1% του πληθυσμού της Ελλάδας. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 35,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ τα μη φτωχά το 21%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά τους αφήνει βορά στην αισχροκέρδεια που μειώνει δραματικά το πραγματικό εισόδημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες χώρες ο μέσος ΦΠΑ είναι 4-6 % ενώ ο δικός μας φτάνει στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από τα τέλη του 2021 έχει προτείνει ως μέτρο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βασικής ανάγκης, γιατί έχουμε ήδη αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, μια κατάσταση που προβλέπεται να συνεχιστεί και με το 2023. Η κυβέρνηση εξαντλείται σε δικαιολογίες και φθηνά τεχνάσματα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού.

Ποια είναι η άποψη σου για την εξεταστική επιτροπή και τις υποκλοπές;

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ενδεικτική του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, με ένα εντελώς διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας από αυτόν που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Εμείς πιστεύουμε στους θεσμούς, τις ανεξάρτητες αρχές τις ιδρύσαμε εξάλλου. Εμείς εγγυόμαστε αυτό το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, χωρίς παρακράτος, χωρίς παρακολουθήσεις, χωρίς πολιτικές χειραγώγησης των θεσμών, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει στη σημερινή εποχή να προστατεύει κανείς τη Δημοκρατία, την οποία η ΝΔ δυστυχώς δεν προστάτευσε. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός φέρουν ακέραια την ευθύνη όχι ενός, αλλά δύο σκανδάλων. Και για την παρακολούθηση ενός εκλεγμένου ευρωβουλευτή και αρχηγού μιας παράταξης χωρίς να υπάρχουν εθνικοί λόγοι, αλλά και για την απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης αυτής της υπόθεσης. Δεν αξίζει στη χώρα μας τέτοιος παγκόσμιος διασυρμός και είναι επιτακτική ανάγκη η κατάργηση της διάταξης περί υπαγωγής της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η θέσπιση ειδικών διαδικασιών ελέγχου και ακροάσεων των υπηρεσιακών στελεχών της, ο αποτελεσματικός ελεγκτικός ρόλος της ΑΔΑΕ και η ψηφιοποίηση όλων των διατάξεων περί άρσης απορρήτου.

Τι πρέπει να γίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα για ελαφρυνθούν οι πολίτες με δεδομένο ότι τα κόκκινα δάνεια ξεφεύγουν πάλι από τον έλεγχο;

Οι τράπεζες απορρίπτουν το 67% των ρυθμίσεων και οι servicers το 34%, αξιοποιώντας τους πλειστηριασμούς ως μέσο πίεσης. Μέχρι το τέλος του 2022 θα γίνουν 50.000 πλειστηριασμοί ενώ από τα 700.000 ακίνητα που είναι σε υποθήκη, εκτιμάται ότι το 1/3 θα ρευστοποιηθεί μέχρι το 2025.Oι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον εξωδικαστικό απέτυχαν για τρεις λόγους:

  • - δεν ήταν σχεδιασμένες στα μέτρα των οφειλετών, αλλά στα μέτρα των πιστωτών.
  • -οι τράπεζες και οι πιστωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν πρόταση ή να εξετάσουν αντιπρόταση που υποβάλλεται από τον οφειλέτη, αφού δεν εφαρμόζεται ο κώδικας δεοντολογίας
  • – και τέλος δεν υπάρχει κάποιος θεσμός που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν ώστε να υπάρξει πραγματική λύση στο πρόβλημα των δανειοληπτών και όχι μια προσχηματική κατάσταση που δουλεύει προς όφελος των τραπεζών.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;

Ο αιφνίδιος θάνατος κάποιου αγαπημένου μου ανθρώπου

Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στον εαυτό σου;

Ότι πολλές φορές υπερεκτιμω τις δυναμεις μου και εξαντλώ τον εαυτό μου

Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στους άλλους;

Την ασέβεια

Ποιον ζωντανό άνθρωπο απεχθάνεσαι περισσότερο;

Δε νομίζω ότι απεχθάνομαι κάποιον.

Ποια αξία σου αρέσει περισσότερο σε μια γυναίκα;

Η ειλικρίνεια ακόμα κι αν αυτή μπορεί να πονέσει ή να μην αρέσει.

Ποια αξία σου αρέσει περισσότερο σε έναν άντρα;

Δε διαχωρίζω τους ανθρώπους ανάλογα με το φύλο τους, οπότε μάλλον η απάντηση είναι η ίδια. Εκτός αν με το "άντρας" εννοούσατε σύντροφος....

Αν θα μπορούσες ν’ αλλάξεις κάτι περισσότερο στον εαυτό σου, τι θα ήταν;

Δε συνηθίζω να ζητάω βοήθεια αλλά αντίθετα προτιμώ να δουλεύω και να τα καταφέρνω μόνη μου. Θεωρώ, όμως, ότι οι άνθρωποι που μας αγαπούν, χαίρονται να μας βοηθούν.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;

Ότι έχω καταφέρει πολλά σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μου σε μικρή ηλικία

Αν πέθαινες και ερχόσουν ως άνθρωπος ή ως ζώο, τι θα επέλεγες;

Το θέμα δεν είναι ως τι επιλέγεις να έρθεις στη γη, αλλά το πως επιλέγεις να ζήσεις τη ζωή που σου δόθηκε.

Πού θα ήθελες να ζεις;

Αν είχα την επιθυμία να ζήσω αλλού, θα ήμουν ήδη εκει.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;

Ο πόλεμος και το να φύγει από τη ζωή το παιδί σου πριν από εσένα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Η άθληση.

Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;

Την υπομονή τους. Λόγω έλλειψης χρόνου από δικής μου πλευράς δεν τους βλέπω συχνά.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Αλμπερ Καμύ και Ουμπέρτο Έκο.

Με ποια ιστορική φιγούρα ταυτίζεσαι περισσότερο;

Με την Καλλιρόη Παρρέν, την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και δημοσιογράφο, η οποία ίδρυσε το Σχολείο της Κυριακής για αναλφαβητες, άπορες γυναίκες, ενώ πρωτοστάτησε και στην ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων.Στις 8 Μαρτίου 1887 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος των Κυριών» και ακούγεται το σύνθημα «Ψήφος στη Γυναίκα».

Πώς θα ήθελες να πεθάνεις;

Από βαθιά γεράματα χωρίς κάποιο άλλο παθολογικό λόγο πέραν της ηλικίας.

Ποιο είναι το motto σου;

Go big or go home, do it with passion or not at all και άλλο ένα .... Αλλά το κρατάω για επόμενη συνέντευξη!