Μελλοντικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Μελλοντικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Μελλοντικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μάλιστα, πρόσφατα η "Ένωση Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου" δήλωσε γραπτώς την ανησυχία της για τις μελλοντικές αλλαγές με Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε.

Κατάργηση Eπαναληπτικών Eξετάσεων και διεξαγωγή των Ενδοσχολικών Εξετάσεων πριν τις Πανελλήνιες είναι οι αλλαγές που ταλανίζουν μαθητές και γονείς. Υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό να γίνουν τέτοιες ριζικές αλλαγές και μάλιστα στη μέση της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά προετοιμάζονται για τις  Πανελλήνιες χωρίς να ξέρουν τελικά με ποιο σύστημα θα δώσουν!

 Ήδη, οι αγώνες, το άγχος και η οικονομική "αφαίμαξη" των γονέων σε ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια είναι υπεραρκετά. Κι ενώ φτάσαμε τρεις μήνες, μόνο, πριν τη διεξαγωγή των  Πανελλαδικών εξετάσεων για να ενημερωθούμε ότι αυτές θα διεξαχθούν τελικά μετά τις Ενδοσχολικές Εξετάσεις, αναπάντητο παραμένει, ακόμα, το ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει με τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, καθώς φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει μεριμνήσει για τους μαθητές εκείνους, οι οποίοι, λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, ενδέχεται να απουσιάσουν στις εν λόγω εξετάσεις για μια ή και παραπάνω ημέρες.

 Είναι επιτακτική η ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης των Επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων, κάτω από αυστηρά, ωστόσο, κριτήρια. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, μια τέτοια παράληψη νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να έχει ως συνέπεια την επανάληψη της προετοιμασίας των νέων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται -επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς αλλά και περαιτέρω ψυχολογική φθορά για τους μαθητές-, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη συνέχιση των σπουδών των νέων της χώρας μας.

 Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δε γίνεται κάθε αλλαγή της Κυβέρνησης να έχει αντίκτυπο σε μια από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τους νέους, και πως εκείνοι, μέσω της σωστής Παιδείας και Εκπαίδευσης, είναι το μέλλον της χώρας που θέλουμε και χρειαζόμαστε, της άνθισης των Επιστημών, της Ανάπτυξης και της Ευημερίας.