Η ανεργια στην Ελλαδα του 2017 (άρθρο στην έντυπη εφημερίδα "Η Βούλα και ο κόσμος της")

Με ρεκόρ “εγκλωβισμένων” στην ανεργία έκλεισε και η χρονία του 2016 και με το φαινόμενο της σταδιακής μείωσης του συνολικού ποσοστού των ανέργων να ακολουθείται απο ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που είναι χωρίς εργασία για περισσότερα από δύο χρόνια, δηλαδή επτά στους δέκα να είναι εκτός της αγοράς εργασίας. Άτοποι και αυτοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για μείωση της ανεργίας, χωρίς ουσιαστικά να έχουν μειωθεί οι άνεργοι. Βιαστικές δηλώσεις οι οποίες διαψεύδονται ρητά απο τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat με την ανεργία στη χώρα μας να αγγίζει το 23,2% το Φεβρουάριο του 2017, πάνω απο το επιτρεπόμενο όριο του 20% δηλαδή και σε υπερδιπλάσιο ποσοστό απο το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, τον ίδιο μήνα η ανεργία στις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης κυμαίνονταν στο 9.5% με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Σε αυτό προστίθενται και τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά τους απασχολούμενους στην Ελλάδα που ανέρχονται στα 3,69 εκατομμύρια ενώ παράλληλα άνεργοι, συνταξιούχοι και τα άτομα που δεν αναζητούν απασχόληση ανέρχονται στα 4,35 εκατομμύρια. Η κατάσταση για τους ανέργους, όμως, έχει χειροτερέψει με τον ΟΑΕΔ να επιφέρει τεράστιο πλήγμα με την απόφαση της 26ης Μαΐου με την οποία ακόμα και ένα ένσημο το μήνα να πάρει ένας άνεργος, θα χάνει το επίδομα ανεργίας. Με αυτή την απόφαση, οι άνεργοι εξωθούνται είτε να εγκαταλείπουν την ανεύρεση σποραδικής εργασίας, είτε να καταφεύγουν στη μαύρη εργασία. Στον αντίποδα της σκληρής πραγματικότητας, ή μάλλον εκτός πραγματικότητας, βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την κα Έφη Αχτσιόγλου να δηλώνει πως η μάχη κατά της ανεργίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς, βασιζόμενη τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα και για τους άνω των 50 ετών αφού απολύονται για να προσληφθούν νέοι, "φθηνότεροι" με τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση ρίχνει και αυτή την κατηγορία ανέργων στο Καιάδα, η οποία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δυσκολία εξόδου στη συνταξιοδότηση μιάς και έχει λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω κρίσης, με επιπλέον αύξηση του ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος. Μέσα σε αυτό το σκλαβοπάζαρο και την ιδαίτερα απαξιωτική πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου για την δημιουργία 10.000 νέων θέσεων για μεσήλικες ανέργους σε δωδεκάμηνη εργασία με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δώδεκα και αμοιβές έως 600 ευρώ το μήνα. Μετά τον ένα συν ένα χρόνο, όμως, τι γίνεται; Επιπλέον, το οικονομικό αυτό αδιέξοδο ενισχύεται απο το γεγονός ότι μισθολογικά αυτό που λαμβάνεται υπόψη είναι το τι έγινε μετά το 2002 και όποιες υψηλές αποδοχές απέσπασαν κατά τον εργασιακό τους βίο στο παρελθόν δε θα υπολογίζονται πια.

Δυστυχώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται την έννοια της οικονομικής κρίσης που λόγω της λιτότητας, του χρηματοδοτικού στραγγαλισμού και της ραγδαίας μείωσης μισθών και συντάξεων τα τελευταία δύομιση έτη προκαλεί αστάθεια και ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες και ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους προτρέπει να αναζητήσουν λύσεις στο εξωτερικό μη έχοντας άλλη επιλογή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις πρακτικές που ακολουθεί μας αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι γυρνάει την πλάτη σε καίρια και σημαντικά προβλήματα των πολιτών φτάνοντας πολλούς από αυτούς σε πλήρες αδιέξοδο. Mε το βλέμμα στις καλύτερες μέρες που περιμένουμε να έρθουν, εύελπιστούμε σε ένα καλύτερο «Άυριο» οπού η μαζική φυγή των νέων κυρίως, οι οποίοι αποτελούν το πιο δημιουργικό και δυναμικό τμήμα του πληθυσμού και συνάμα αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικού δυναμικού όπου ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας στερείται των ικανοτήτων τους, να αποτελέι παρελθόν.

Η κυβέρνηση, ενώ βλέπει τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που παράγει η πολιτική της, συνεχίζει να ψεύδεται κοροϊδεύοντας τους πολίτες την ίδια στιγμή που η πραγματικότητα τη διαψεύδει πανηγυρικά. Όσο διατηρούν αυτές τις πρακτικές τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η ανεργία και η απελπισία των νέων που αδυνατούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους αλλά και των πιο ώριμων που βλέπουν κόπους δεκαετιών να πηγαίνουν χαμένοι λόγω της αναπτυξιοκτόνας πολιτικής που ακολουθείται.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι λύση στο μέγα πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας και της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων με τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις, τη δραστική μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, την αντιμετώπιση τη κακονομίας και της πολυνομίας και την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Μόνο με απομάκρυνση από στείρες, αντιπαραγωγικές πολιτικές του παρελθόντος, αλλά και με εξωστρέφεια μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την καλπάζουσα ανεργία.

Η ανεργια στην Ελλαδα του 2017
Η ανεργια στην Ελλαδα του 2017