Ανεπίτρεπτη η επαναλειτουργία των λατομείων Πεντέλης

Σοφία Φ. Κατσίγιαννη

Κατά προκλητικό τρόπο επιχειρείται από επιχειρηματικά συμφέροντα ένα περιβαλλοντικό, και όχι μόνο, «έγκλημα» για το Πεντελικό όρος κατ’ επέκταση για το Λεκανοπέδιο.

Λειτουργώντας μέχρι τώρα, με την ανοχή του κράτους, αδειοδοτήθηκαν έρευνες εν κρυπτώ από το Δήμο Διονύσου, για κοιτάσματα μαρμάρων, δρομολογώντας στην ουσία την επαναλειτουργία λατομείων σε απόσταση αναπνοής από τον ιστό της πόλης, μια καθόλα παράδοξη εξέλιξη, καθώς μετά το 1990, δεν ανανεώθηκε καμία άδεια λατόμευσης, με τα τελευταία λατομεία μόνον για την επεξεργασία λατομευμένων όγκων για την παραγωγή μόνον αδρανών υλικών έκλεισα οριστικά το 2006.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την κατατεθείσα ΜΠΕ, προβλέπεται λειτουργία του λατομείου για 44 χρόνια, που μπορεί να φτάσουν και τα 70 χρόνια, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις να τις βρουν μπροστά τους μέχρι και τα δισέγγονα μας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ανυπολόγιστη και πολυεπίπεδη καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη η λειτουργία του λατομείου να μην επιτραπεί.

Οι λόγοι που το επιβάλλουν αυτό είναι πολλοί, είναι λόγοι ζωής, που υπερβαίνουν κομματικές λογικές.

Επιγραμματικά, η περιοχή:

● Βρίθει κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και γενικά πολιτιστικών στοιχείων που πρέπει να διατηρηθούν αναλλοίωτα.
● Έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
● Αποτελεί θεσμοθετημένο καταφύγιο άγριας ζωής.

Και παρά πέρα η δημιουργία λατομείων στο Πεντελικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής, με την:

● Ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προέλθει από τη σκόνη των εξορύξεων
● Τον θόρυβο που θα προκαλείται
● Την αποκρουστική εικόνα ενός κατεστραμμένου βουνού που υποβαθμίζει έτσι την αξία και την ομορφιά της περιοχής.
● Την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκληθεί στη Λ. Διονύσου, από τον όγκο των πάσης φύσεως μεταφορών σε ένα οδικό δίκτυο που δεν διαθέτει τις αναγκαίες προδιαγραφές καθώς σχεδιάστηκε για περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Και όμως η λειτουργία λατομείων στο Πεντελικό εντός Αττικής είναι ενάντια στα όσα ορίζει το Ρυθμιστικό σχέδιο, το επιβάλλει μόνον την ανάπλαση των παλαιών και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην περιοχή,

Με λίγα λόγια, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι οριακά αναστρέψιμη και η Ελλάδα μαστίζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και πλημμύρες ορισμένοι επιθυμούν να κάνουν τα «στραβά μάτια» μπροστά στο οικονομικό όφελος.

Οι επιπτώσεις όμως θα είναι μη αναστρέψιμες στην προστατευόμενη άγρια ζωή του βουνού και μάλιστα σε ζώνη προστασίας, ειδικά τώρα που έχει αρχίσει να ξαναζωντανεύει η χλωρίδα, η πανίδα και η άγρια ζωή στο Πεντελικό όρος, καταστρέφοντας ένα βασικό πνεύμονα ζωής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, την στιγμή που δεν μας έχει απομείνει σχεδόν κανείς.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η επιχειρούμενη εκμετάλλευση των λατομείων σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή, ούτε στη χώρα φυσικά. Αυτό που θα φέρει είναι κέρδη στις τσέπες λίγων, που έχουν μάθει να λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό τους κέρδος και τις «πλάτες» του κράτους.

Για όλους εμάς, οι μόνες αποδεκτές παρεμβάσεις στην Πεντέλη, είναι αυτές που σχετίζονται με την ανάπλαση των λατομείων, τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής, αθλητισμού, ενός αναρριχητικού κέντρου και βέβαια χώρων που θα προάγουν την ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής.

Το οφείλουμε σ’ εμάς τους ίδιους και κυρίως στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!