Συνέντευξή μου στο «kontranews.gr» με θέμα «Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, με κατάρτιση και όραμα για να αλλάξει το σκηνικό»

«Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους με κατάρτιση, με όραμα, με εμπειρία και με όρεξη να προσφέρουν. Δεν χρειαζόμαστε πρόσωπα που θα αποτελούν απλώς γρανάζια του οποιουδήποτε κομματικού μηχανισμού ή συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης των άεργων πολιτικών που αντιμετωπίζουν την έδρα της Βουλής ως κληρονομικό τους δικαίωμα» τονίζει η Σοφία Κατσίγιαννη που στις ερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσει τον σταυρό στην Ανατολική Αττική με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Η ίδια μας μιλά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα μετεκλογικά, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, απαντά στο γιατί αποφάσισε από την τοπική αυτοδιοίκηση να μεταβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και στέλνει το δικό της μήνυμα στα πρώην στελέχη της Χ. Τρικούπη που μεταπήδησαν στη ΝΔ.

  • Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει το κόμμα σας μετεκλογικά. Είστε αποφασισμένοι να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Η θέση μας απέναντι στην ιστορία είναι αυτή της συνέπειας, της προόδου και της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τον λαό. Στις επερχόμενες εκλογές ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει ένα ισχυρό ποσοστό, που θα μας επιτρέψει να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς και να έρθουμε σε ρήξη με το τελματωμένο πολιτικό σύστημα που αναπαράγει διαρκώς κρίσεις. Οι σημερινοί ένοικοι της εξουσίας, όπως και οι προηγούμενοι άλλωστε, υπονομεύουν την εθνική συνεννόηση, υποσκάπτουν την κοινωνική συνοχή και αποδυναμώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, βυθίζοντάς τες στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Οι εκλογές είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και η απαρχή του τέλους των συσχετισμών που οδηγούν σε απόγνωση την κοινωνία. Αυτό βρίσκεται στις σκέψεις μας και όχι η σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή η προσκόλληση στις καρέκλες και τα οφίτσια της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τα κυβερνητικά πάρε – δώσε. Αυτή είναι συζήτηση που θα γίνει στην ώρα της, μετά την ετυμηγορία του κόσμου και με ένα ΠΑΣΟΚ με υψηλά ποσοστά.

  • Τι θα έκανε άμεσα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των πιο ευάλωτων πολιτών και της λεγόμενης μεσαίας τάξης;

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι πραγματικά πλήρες και εμπεριστατωμένο, αλλά δεν μπορεί να αναλυθεί σε εύρος σε μια συνέντευξη, οπότε θα σταθώ σε μερικά βασικά στοιχεία του. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα με κοινές πολιτικές και πυξίδα την αλληλεγγύη. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Αυτό θα γίνει με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, με τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος, με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, με βαθύτερες τομές στη φορολογική πολιτική προς την κατεύθυνση της επέκτασης της φορολογικής βάσης και την αποτελεσματική καταπολέμηση της παραοικονομίας, ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές εισοδηματικές ενισχύσεις προς τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

  • Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κάμψη του κόμματός σας… Τις εμπιστεύεστε ή δεν τις θεωρείτε αξιόπιστες;

Για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάμε; Τις κρυφές; Τις φανερές; Αυτές που παραγγέλνονται και πληρώνονται από συγκεκριμένους ανθρώπους ή κέντρα; Θέλω να πω με αυτό. ότι κάθε μέρα έχουμε και μια άλλη δημοσκόπηση, με διαφορετικά αποτελέσματα που απλά και μόνο αποτυπώνουν μια τάση τη δεδομένη στιγμή. Όλα αυτά αλλάζουν την ώρα της κάλπης και αυτό το έχουμε δει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις την τελευταία δεκαετία. Όλα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όμως δείχνουν πως η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλο και μικρότερη και αυτό, αν μη τι άλλο, καθιστά το κίνημα μας έναν ανταγωνιστικό παίκτη και ευνοεί τον επαναπατρισμό παλαιών ψηφοφόρων του κόμματος μας. Παράλληλα, η δημοτικότητα του προέδρου μας στις περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι πολύ υψηλή και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει τη σταθερότητα, προσφέρει προοπτική και το πολιτικό ήθος που χρειάζεται ο ελληνικός λαός για να γυρίσει η χώρα σελίδα και αυτό θα φανεί και στις κάλπες.

  • Πώς αποφασίσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσετε τη μάχη σε εθνικό επίπεδο;

Μπορεί να είναι λυπηρό αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο από τη μία εξαιρετικά ακραίες πολιτικές απόψεις και από την άλλη έναν άκρατο λαϊκισμό που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε βιώσει σε τέτοιο βαθμό. Όμως ακόμη και σήμερα η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Αυτό ακριβώς ήταν το σκεπτικό που όταν πήρα την απόφαση να μεταπηδήσω από την τοπική αυτοδιοίκηση και να είμαι υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Ο προβληματισμός μου σχετικά με το ποιοι κρατούν τα τελευταία χρόνια τα ηνία της χώρας και τι σημαίνει αυτό για τις επόμενες γενεές δεν μου επιτρέπει πλέον να παρακολουθώ την κατάσταση από απόσταση με αποτέλεσμα να συνταχθώ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Μπορεί συχνά πυκνά να ακούμε να λένε ότι ο τόπος χρειάζεται νέους ανθρώπους αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Ναι, χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους αλλά με κατάρτιση, με όραμα, με μια κάποια εμπειρία και με όρεξη να προσφέρουν. Δε χρειαζόμαστε πρόσωπα που θα αποτελούν απλώς γρανάζια του οποιουδήποτε κομματικού μηχανισμού ή συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης των άεργων πολιτικών που αντιμετωπίζουν την έδρα της βουλής ως κληρονομικό τους δικαίωμα. Πάνω από όλα, όμως, πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο. Έχω την εμπειρία, την κατάρτιση, τη θέληση και τις ιδέες που χρειάζονται.

  • Ποια η γνώμη σας για τις τελευταίες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη ΝΔ; Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αποχωρήσαντες;

Πρόσωπα, που μέχρι πριν λίγους μήνες τοποθετούνταν δημόσια και κατέκριναν τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της ΝΔ τώρα ανακοινώνονται υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένας, όμως, κάνει τις επιλογές του και γι’ αυτές κρίνεται από τον Ελληνικό λαό. Το βασικό είναι στο τέλος της ημέρας να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου…